Archive for August, 2007

Un fel de holograme

Wednesday, August 29th, 2007

Cum faci sa afisezi imagini 3D vizibile din 360 de grade? Folosesti un echipament capabil de grafica 3D interactiva vizibila in 360 de grade, bineinteles :) Filmul e graitor. Era cat pe ce sa uit de sursa.

Muzica de vanzare

Wednesday, August 29th, 2007

Am reusit in sfarsit sa pun noul album Vice - My love, my depression la vanzare. E un site nou, Sessionsound care iti da voie sa faci chestia asta, iar banii iti sunt virati automat in contul PayPal. Partea proasta e ca PayPal nu da voie deocamdata romanilor sa primeasca bani, ci doar sa trimita. Am vorbit cu oamenii de la PayPal si au zis ca se rezolva si treaba asta in cateva saptamani/luni. Mai multe detalii vor aparea intr-un material din go4it! care apare la sfarsitul lui septembrie.

Suntem niste simulari?

Tuesday, August 21st, 2007

Cea mai noua ipoteza a universului in care traim este ca totul e o simulare pe un supercomputer (pentru noi) al unui individ din viitor care s-a perindat mult prin lumile virtuale ca Second Life sau Sims. E opinia filozofului si profesorului Nick Bostrom, de la Oxford University care a dat un interviu in New York Times. El spune lucrurile clar si raspicat. Exista o sansa de 20% ca lumea noastra si vietile noastre sa fie pur si simplu niste simulari. Ceva de genul Matrix, doar ca nici macar nu am exista fizic, ci am fi doar niste avataruri mult evoluate, cu un AI extrem de dezvoltat. Fie ca procesul va dura 50 de ani sau 200, Nick e de parere ca vom avea un computer capabil sa faca o asemenea simulare. Asta daca cel care ruleaza simularea nu o va intrerupe din diverse motive. Sa zicem ca pur si simplu nu va mai avea spatiu pe hard disk-ul viitorului sau pur si simplu a citit articolul din New York Times si nu i se mai pare amuzanta dimularea de vreme ce ne-am dat seama de existenta ei. Ipoteza de fapt nu e asa de noua. Mi-am amintit ca am vazut ceva similar in South Park. O rasa extraterestra crease planeta noastra ca sa faca un fel de reality show. Oamenii si-au dat seama de faza asta, iar alien-ii erau cat pe ce sa intrerupa emisia distrugand cu ocazia asta si umanitatea. Am scapat si atunci :)
Materialul din NYT e aici. Sper sa nu ma puna americanii la plata :)

Voce in SL

Friday, August 17th, 2007

De ceva vreme, Linden Labs a dat drumul la comunicarea prin voce in Second Life. Am mai incercat sa vorbesc cu oamenii pe acolo, dar rezultatul a fost lamentabil. Aseara am intrat cu Marc sa testam chestia asta si s-a auzit excelent. Ori au facut imbunatatiri majore, ori e faptul ca suntem amandoi din Romania, treaba care face mult mai rapid transferul de date. Oricum, senzatia a fost absolut exceptionala. Ne plimbam prin Torino (virtual) si comentam live, la fata locului, ca si cum am fi fost in realitate. De bucurie am incropit un recital Toto Cutugno de care localnicii au ramas uimiti. Probabil ca nu intelegeau ce se intampla :)

Reporter in SL

Thursday, August 16th, 2007

Clement are un articol foarte tare despre Second Life. Se pare ca Sky News si-a “construit” un studio pentru transmisii live in SL si organizeaza un concurs pentru posturile de reporteri in lumea virtuala.

Frauda???

Wednesday, August 15th, 2007

Un pusti de 20 de ani si-a deschis in decembrie 2004 o banca pe nume Ginko Financial in SL. El promitea o dobanda la de puneri de 100% pe an. De atunci a strans nu mai putin de 750.000 USD cat se poate de reali de la musteriii visatori care probabil habar n-au ce inseamna jocurile piramidale. Bineinteles ca pustiul istet a declarat de curand faliment. Nu exista legi in SL ca in viata reala asa ca “donatorii” au ramas cu buza umflata. Am gasit aici povestea.

Cum se fac bani in SL

Tuesday, August 14th, 2007

Am gasit un articol extrem de interesant pe site-ul www.technologyreview.com. E un interviu cu un director al Linden Labs despre viata economica a lumii virtuale.
John Zdanowski spune ca:
- la ora actuala exista 45.000 de afaceri profitabile in SL. In februarie cifra era de 25.000.
- in al doilea sfert al anului s-au facut schimburi in valoare de 20 mil. USD in SL.
- valoarea medie a unei vanzari a fost de 200 USD, iar cea a unei cumparari a fost de 20 USD
- 45 - 50% dintre profituri sunt dirijate catre plata taxelor de intretinere a spatiilor virtuale

Gasesti tot aici si merita citit de la cap la coada.

Pocainta online

Monday, August 13th, 2007

Am scris un material acum cateva luni despre evlavia propagata online si despre Dumnezeul digital. Atotputernicul a venit si in SL, odata cu biserici si o implicare serioasa a clerului in problema. Am gasit povestea la Victor.

Curse F1 in SL

Monday, August 13th, 2007

Acum doua nopti nu prea puteam dormi asa ca am dat o tura prin SL. Am cautat intr-o doara evenimente sportive si am dat peste anuntul unei curse de Formula 1. Bineinteles ca m-am dus sa vad si grozavia asta. Intr-adevar, la standuri erau cativa bolizi foarte dichisiti ca design. Am vazut si cursa foarte palpitanta de altfel. N-am inteles totusi care era diferenta dintre “caracteristicile tehnice” ale masinilor. Diferenta de iscusinta intre piloti s-a vazut clar. Unii dintre participanti erau mult prea indragostiti de parapetii care delimitau pista. Pacat ca n-am vazut si meciul de hockey. Era programat pentru ora 4 dimineata, ora Romaniei. Un meci de “soccer” era programat la 5 dimineata. Trebuie sa le vad neaparat.