Archive for November, 2007

Nu pune mana ca ramai fara ea!

Friday, November 23rd, 2007
Aseara, din vorba in vorba cu prietenii am ajuns la povesti despre gafele menajerelor. Una s-a apucat sa stearga ceara de pe dopul sticlelor vechi de vin, alta a incercat sa usuce un sul de hartie igienica in cuptorul cu microunde s.a.m.d. Asa mi-am amintit si de isprava patita de basistul trupei Vice (in care activez cu mare placere de ani buni). Omul a cumparat doua monitoare, ce-i drept nu foarte scumpe, care aveau membranele la vedere. Femeia sarguincioasa le-a sters cu o carpa umeda reusind sa le si infunde partea convexa din mijloc. Misterul era urmatorul: de ce s-a apucat sa o stearga si pe a doua dupa ce a vazut ce a patit prima? Femeia a raspuns ca nu putea lasa una curata si cealalta murdara. Boxele inca functioneaza, dar imi inchipui ce s-ar fi intamplat daca chestiile astea erau semnate B&O, sau oricare altele de lux. De dimineata am dat peste sistemul audio Model-D Music System creat manual de Steinway and Sons, companie care lucreaza de peste 100 de ani la instrumente muzicale. Pretul? Doar 150.000$.

Disc de 1TB

Thursday, November 22nd, 2007

Exact ce spuneam. O companie americana pe nume Call/Recall se lauda ca de ceva timp se joaca prin laborator cu discuri de 300GB si tocmai au reusit sa creeze primul disc de 1TB cu ajutorul unei noi tehnologii. S-ar putea sa fie doar o chestie de marketing, dar ideea e ca pana la urma vom avea asa ceva. Acum probabil te intrebi ce-ai putea pune pe un disc de 1TB. Raspunsul e fantastic de simplu: 40 de filme Blu-ray. Nici o grija ca vor exista in viitor formate audio-video care vor ocupa mai mult, ca sa nu mai ai tu grija asta. Comunicatul de presa e aici.

Dilema multimedia

Thursday, November 22nd, 2007

In dimineata asta aruncam un ochi pe un tracker romanesc de torente sa vad ce mai e nou si am dat peste un comentariu genial la un film: “d c e asa mare filmul cand subtitrarea e d cativa kb??”. Filmul DVD nici macar nu ocupa foarte mult, 4,3GB, iar diferenta fata de altul mai “subtire” in informatii nu putea fi pusa in niciun caz pe spinarea bietei subtitrari. Totusi, faza cu de ce ocupa atat de mult mi-a ramas in cap. La ora asta, industria IT se chinuie sa produca discuri cu capacitate cat mai mare pe care sa incapa informatia nou creata. Oare niste laboratoare de software nu puteau crea un format audio-video nou care sa incorporeze calitatea grafica si rezolutia unui film Blu-ray sau HS DVD intr-un spatiu mult mai mic, ca sa incapa pe un DVD, sau de ce nu, CD? Noi am fi fost superfericiti pentru ca l-am fi putut descarca in cateva minute. Exact, doar noi. Nu mai exista vreun beneficiar pentru chestia asta. Producatorii castiga foarte mult implementand o noua tehnologie, un nou disc, noi playere, noi tehnologii pentru computere, hard disk-uri mai mari, operatorii internet largesc benzile de internet s.a.m.d. Pentru noi , distractia asta costa bani. Daca filmul ocupa mai mult spatiu pe hard, deci iti trebuie unul mai mare. Vrei HD? Ia-ti o placa video mai tare, de fapt schimba-ti tot PC-ul ca e invechit, ia-ti un player HD si treci pe fibra optica ca sa descarci azi filmul ala nou.
Daca un sistem de operare Windows ocupa cativa giga pe hard, iar unul linux cativa mega, cu toate ca si cel din urma a ajuns la fel de performant si prietenos, atunci si un film HD ar putea intra pe un CD. Industria multimedia este insa mult mai puternica. Sunt mult prea multi jucatori in industrie care traiesc de pe urma acestei revolutii.
Se poate trai fara HD? Un sef NVIDIA cu care am avut placerea sa discut a raspuns perfect la intrebare: “Odata ce ai vazut un film HD in conditii optime nu vrei sa te mai intorci la DVD”.

Ai sala de cinema?

Wednesday, November 21st, 2007


JVC a anuntat pentru anul viitor un videoproiector cu rezolutie uriasa de 4.096×2.400 de pixeli. Chestia asta are contrast de 10.000:1 si luminozitatea de 3.500 cd/m2. Iti trebuie o sala foarta mare pentru DLA-SH4K. Ar fi bun mai degraba pentru proiectii uriase in aer liber. Dar de unde fac rost de continut cu rezolutia asta? Aici e povestea.

Sa numere cineva ouale

Friday, November 16th, 2007Structura asta e creata in intregime din oua si reprezinta o bancnota de 50 Yuani din anii ‘90. Se observa ca maniacul respectiv aseaza ouale intr-un anume fel. Aici nu zice cate oua sunt. Trebuie sa fii si mai lovit sa le numeri.

Star Wars

Friday, November 16th, 2007

Cel mai tare poster cu Star Wars pe care l-am vazut vreodata. E bineinteles cu dedicatie pentru prietenul Marc. Cand e ziua ta coane? :)

Istoria Nokia

Friday, November 16th, 2007

In poza asta e istoria Nokia, a telefoanelor lansate de finlandezi din 1982 pana in 2006. E amuzant sa-ti amintesti de 5110 sau 3310… Ar fi tare daca ar face toti cate o istorie in imagini ca asta. Mi-ar place sa le vad pe cele Motorola, Samsung, LG, Ericsson.

Pestele zburator

Friday, November 16th, 2007

Dansul e Volitan, o barca a viitorului, alimentata doar cu energia soarelui. Deocamdata doar un concept. Tot ma intreb unde sta fata sa se bronzeze dupa ce va opriti in larg la un Baccardi Breezer. E noapte…
Daca nu se incarca aici, clipul e pe YouTube.

Holograma 3D

Friday, November 16th, 2007

O echipa de cercetatori de la University of Calgary au lucrat vreo 6 ani ca sa creeze holograme 3D cu calitate excelenta a imaginii care sa le dea medicilor posibilitatea de a vedea de aproape interiorul corpului uman. Cum? Nu au invatat treaba asta in facultate?! Faza tare e ca oamenii au realizat si niste echipamente care sa extraga datele de la un pacient, asa ca se vor uita in corpul omului sa vada problema. Problema? E si o problema pentru ca oamenii de stiinta numesc asta “imagine 4D”. Eu stiam ca a patra dimensiune e timpul, primele trei fiind “acaparate” de spatiu. Poate se prinde careva dupa ce citeste ce scrie aici. Eu unul astept sa vad chestia asta aplicata in jocuri. In urmatoarea editie go4it! care apare pe 27 noiembrie vei citi o poveste similara.

8MP in telefoane

Thursday, November 15th, 2007


Coreenii de la Samsung au mesterit un nou senzor de 8MP pentru telefoanele mobile. Sunt semne ca in curand, fotocamerele pentru amatori vor fi lovite serios in vanzari. In poza de sus sunt senzorii de 3,2MP, respectiv cel nou, de 8MP (cel mai mare, dar nu cu mult). Sa fim seriosi, telefoanele cu camera de 3,2MP fac deja poze decente.