Dilema multimedia

In dimineata asta aruncam un ochi pe un tracker romanesc de torente sa vad ce mai e nou si am dat peste un comentariu genial la un film: “d c e asa mare filmul cand subtitrarea e d cativa kb??”. Filmul DVD nici macar nu ocupa foarte mult, 4,3GB, iar diferenta fata de altul mai “subtire” in informatii nu putea fi pusa in niciun caz pe spinarea bietei subtitrari. Totusi, faza cu de ce ocupa atat de mult mi-a ramas in cap. La ora asta, industria IT se chinuie sa produca discuri cu capacitate cat mai mare pe care sa incapa informatia nou creata. Oare niste laboratoare de software nu puteau crea un format audio-video nou care sa incorporeze calitatea grafica si rezolutia unui film Blu-ray sau HS DVD intr-un spatiu mult mai mic, ca sa incapa pe un DVD, sau de ce nu, CD? Noi am fi fost superfericiti pentru ca l-am fi putut descarca in cateva minute. Exact, doar noi. Nu mai exista vreun beneficiar pentru chestia asta. Producatorii castiga foarte mult implementand o noua tehnologie, un nou disc, noi playere, noi tehnologii pentru computere, hard disk-uri mai mari, operatorii internet largesc benzile de internet s.a.m.d. Pentru noi , distractia asta costa bani. Daca filmul ocupa mai mult spatiu pe hard, deci iti trebuie unul mai mare. Vrei HD? Ia-ti o placa video mai tare, de fapt schimba-ti tot PC-ul ca e invechit, ia-ti un player HD si treci pe fibra optica ca sa descarci azi filmul ala nou.
Daca un sistem de operare Windows ocupa cativa giga pe hard, iar unul linux cativa mega, cu toate ca si cel din urma a ajuns la fel de performant si prietenos, atunci si un film HD ar putea intra pe un CD. Industria multimedia este insa mult mai puternica. Sunt mult prea multi jucatori in industrie care traiesc de pe urma acestei revolutii.
Se poate trai fara HD? Un sef NVIDIA cu care am avut placerea sa discut a raspuns perfect la intrebare: “Odata ce ai vazut un film HD in conditii optime nu vrei sa te mai intorci la DVD”.

Leave a Reply